Det meste Castaway tøj er lavet med nunofilt teknikken. Denne teknik er udviklet af Polly Stirling, og er baseret på at uld binder til materialer som silke, bomuld, uldstof, gaze, hamp og linen. Det er utroligt hvad der kan filtes men sommetider kan det blive for tykt og klodset. Jeg giver en lynhurtig gennemgang:
Dette er synet af det typiske filtebord når der skal designes et nyt beklædningsstykke. De forskellige stykker stof bliver lagt ud på bordet og farver, tekstur og størrelsen danner basis for hvad der kan blive ud af det.
For at give et eksempel viser jeg her udgangspunktet for blusen “maj farver”. Det er første gang jeg forsøgte mig med gamle t-shirts og resterne af en silke bomuldsbluse.
En gammel silkeskjorte favorit der var slidt i stykker, en t-shirt af viscose og bomuld, samt diverse andre rester indgik i projektet. Det er ret utroligt hvor meget stof der skal til, da filtningen skrumper stofferne til ca halv størrelse. For at samle det hele indgik der også lidt grønt bomulds batist.
Det hele er lagt ud på bordet og de enekelte bidder har fået deres plads i designet.
Her bliver de enkelte stykker rimpet sammen før filtningen for at undgå tykke klumpede samlinger. Med tyndt materiale som silke er det lettest at samle stykkerne ved bare at lave et overlap. Men min erfaring er at tykke stoffer kan filtes sammen med det bliver tit lidt tykt.
.
Et tyndt lag filte uld bliver lagt i gitter oven på stoffet. Sammenføjningerne og syningerne bliver helt gemt og styrker stoffet. Vand med en lille smule detergent sprøjtes ud på stoffet og begge sider dækkes med plastik. Stoffer bliver så ruldet rundt om et håndklæde med bobleplast på begge sider. 800-1000 rulninger er påkrævet for at sikre sig ulden er gået igennem materialet. Man være lidt forsigtig under rulningen da uldfibrene kan finde på at sno sig og så filter de ikke effektivt.
Lommen og knapperne fra den gamle silkeskjorte er fint integreret i det filtede stof. Filtprocessen gik rigtig fint selvom det var forskellige materialer. Brusen er lidt tungere end silke bluser men stadig let. Men det r klart at sammenrimpning før filtning er en god ide selvom det er trals!
Og det endelige resultat!
Blusen er fin på begge sider og viser de oprindelige emners særegenskaber. Den har også en god pasform.